L’Ajuntament de Barcelona ha seleccionat Invivo Ventures FCR junt amb altres 5 fons de capital risc privats per participar en la iniciativa Barcelona Accelera

L’Ajuntament de Barcelona i 6 fons de capital risc locals invertiran 50 milions d’euros en empreses emergents

A través de la iniciativa Barcelona Accelera, l’Ajuntament de Barcelona ha aportat 10M€ a 6 fons de capital risc privats locals que quintuplicaran la inversió municipal: Aldea Iberia Tech, 4founders Capital II, SC Grotwth Fund II Plus, Sabadell Asabys Health Innovation Investment, Invivo Ventures i The Extension Fund

La iniciativa posa de manifest la voluntat municipal d’impulsar, amb nous instruments, i de la mà dels actors privats amb més experiència, el suport a les empreses emergents d’economia digital, healthcare i altres sectors estratègics que generaran ocupació en els propers anys

Les inversions hauran d’anar destinades a empreses de l’àrea metropolitana de Barcelona i que com a mínim 10 milions s’inverteixin en start-ups liderades per dones

Accions similars d’inversió amb la participació de l’Ajuntament es van dur a terme l’any 2000 (Barcelona Emprèn) i l’any 2009 (Nauta III), si bé aquesta nova estratègia financera (Barcelona Accelera) és singular i es considera clau per reanimar l’economia en el context actual

L’Ajuntament de Barcelona ha seleccionat els 6 fons de capital risc privats que participaran en la iniciativa Barcelona Accelera amb l’objectiu de fer créixer l’emprenedoria i l’economia de la ciutat. Entre les 10 gestores i fons presentats al concurs, amb domicili a Barcelona, han acomplert els requisits i s’han seleccionat els fons Aldea Iberia Tech, 4founders Capital II, SC Grotwth Fund II Plus, Sabadell Asabys Health Innovation Investment, Invivo Ventures i The Extension Fund.

A través d’aquests sis fons privats, la inversió inicial municipal de 10 milions d’euros a start-ups de l’àrea de Barcelona acabarà convertint-se en 50 milions. Si bé l’objectiu era, com a mínim, triplicar la inversió municipal, finalment la previsió és quintuplicar la quantitat inicial en benefici de les empreses emergents de l’àrea metropolitana de Barcelona, que suposarà un creixement econòmic i més solidesa per sortir-se’n de la crisi que ha provocat la Covid-19.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, destaca que “amb la creació d’aquest nou fons Barcelona es posiciona com a ciutat emprenedora, amb noves fórmules d’impuls a l’activitat econòmica. Tot i que no és tracta d’una operació habitual en l’àmbit municipal, Barcelona Accelera ens brinda una oportunitat immillorable per fer créixer el nostre ecosistema innovador i crear llocs de treball de qualitat, tot reforçant la capitalitat digital de la ciutat”.

Aquest fons, emmarcat en la mesura ‘Barcelona Capital Digital i Emprenedora’ de l’agenda econòmica municipal, és un exemple d’una nova estratègia financera que entoma l’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, i que situa al consistori com a exemple d’administració emprenedora. Davant d’un context de paralització de l’economia i d’aturada de rondes d’inversió, aquesta fórmula permetrà a aproximadament 150 start-ups de la ciutat accedir a més capital i continuar innovant i expandint-se en els mercats locals i internacionals.

Cal destacar que una de les exigències als fons ha estat que almenys 10 milions del total vagi destinada a empreses fundades per dones, o que la CEO fos una dona, com a mesura per impulsar els negocis liderats per dones a la ciutat, a més, es demana que les inversions vagin destinades a empreses de l’àrea metropolitana.

Sectors estratègics, salut i economia digital

Un altre dels requisits era que els sectors d’activitat de les empreses emergents fossin els sectors estratègics que recull l’agenda econòmica de Barcelona 2020-2030, anomenada Barcelona Green Deal, atesa la seva capacitat de generar valor afegit, crear ocupació de qualitat i posicionar la marca de ciutat en un context global, i tot amb l’objectiu comú d’accelerar la sortida de la crisi econòmica. Aquests sectors són: l’economia digital, les indústries creatives, l’economia verda, indústria 4.0, salut i bio, esport i esport tech, alimentació i food tech i economia blava,

Actualment l’aposta per diferents fons de capital risc és clau per reanimar l’economia en l’univers digital i emprenedor. Barcelona és considerada capital digital i emprenedora. De les 1.500 start-ups que hi ha a Catalunya, el 80% es troben a l’àrea metropolitana de Barcelona i donen feina a prop de 17.000 persones. Accions com aquestes es consideren urgents perquè l’estructura financera d’aquestes companyies és més sensible en contextos com el de l’actual pandèmia.

Aquesta iniciativa, gestionada des de Barcelona Activa, està inclosa en el conjunt de nous instruments que s’han impulsat des del Centre de Coordinació de Resposta Econòmica (CECORE) impulsat en el si de l’Ajuntament durant el darrer any.  Es treballa per acompanyar el sector de les start-ups en el camí de la recuperació, el  creixement i la consolidació, com a motor d’innovació, d’atracció de talent creatiu, d’inversió estrangera i que permet un millor posicionament de la ciutat als rànquings mundials.

Precedents

Mesures similars s’han implementat, amb caràcter urgent, a altres països europeus, fins i tot mitjançant polítiques estatals. En el cas de Barcelona, l’administració local és pionera en aquest àmbit i treu profit de l’experiència del passat, quan es va posar en marxa la societat Barcelona Emprèn (any 2000), capdavantera a Espanya i referent a Europa; i més tard (any 2009), amb la participació en el fons Nauta III de la gestora Nauta Capital.