Nova empresa de biologia sintètica amb seu a Barcelona capta una inversió de dos milions d’euros

Luis Serrano i Maria Lluch, del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona, ​​han fundat Pulmobiotics S.L., una empresa preclínica que utilitza la biologia sintètica per desenvolupar nous tractaments i vacunes per diversos tipus de malalties pulmonars. La companyia ha obtingut 2.000.000 d’euros de capital inicial d’una de les firmes biomèdiques de capital risc líders a Espanya, Invivo Ventures, amb seu a Barcelona.

Les malalties pulmonars són una de les principals causes de mort a la UE, incloses la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la pneumònia o l’asma. Al 2016, un de cada dotze ciutadans de la UE va morir a causa d’una malaltia respiratòria, és a dir, al voltant de 422.000 persones. A Espanya, aquesta xifra augmenta a un de cada deu ciutadans, i un de cada vuit ingressos hospitalaris són a causa de malalties respiratòries.

La pneumònia associada al ventilador (VAP per les seves sigles en anglès) és un tipus d’infecció pulmonar que es desenvolupa en pacients hospitalitzats connectats a màquines de ventilació mecànica. Hi ha al voltant de 400.000 casos de VAP cada any a Europa i als EUA. La VAP és letal per entre el 3 i el 17% dels pacients afectats, i als EUA augmenta els costos d’hospitalització entre 25.000 i 40.000 dòlars per pacient.

Pulmobiotics desenvoluparà tractaments nous per combatre malalties com la VAP, mitjançant el disseny de bacteris atenuats que administren agents terapèutics, una de les aplicacions més prometedores en el camp emergent de la biologia sintètica. Els bacteris dissenyats poden transportar una quantitat precisa de molècules terapèutiques fins el teixit afectat, superant moltes de les limitacions dels tractaments que s’utilitzen actualment. L’objectiu de la companyia és desenvolupar un producte que redueixi l’ús d’antibiòtics per tractar la VAP i que estigui llest per provar en pacients a partir del 2023.

El director del CRG, Luis Serrano, PhD, diu: “Aquest és un gran exemple de com una idea que sonava boja fa 15 anys, com la de fer servir bacteris com a una ‘píndola viva’ per tractar malalties en humans, pot convertir-se en realitat. Mostra que fer ciència d’excel·lència impulsada per la curiositat pot generar noves oportunitats comercials i de salut”.

La directora científica, Maria Lluch, PhD, diu: “La pandèmia actual de COVID-19 mostra la importància de trobar noves formes de tractar i de protegir-nos dels agents infecciosos. La inversió inicial de Invivo Ventures ens permetrà portar la plataforma que vam desenvolupar al CRG a la següent etapa: descobrir i traslladar a la clínica una nova gamma de bioterapèutics i vacunes vives. Un cop validada a la clínica, creiem que la nostra plataforma té el potencial de portar ràpidament al mercat vacunes contra nous agents infecciosos i, per tant, pot ser de gran valor per a fer front a situacions similars futures”.

Lluís Pareras, MD, PhD, soci fundador d’Invivo Ventures diu: “Fins i tot en les circumstàncies actuals de la pandèmia de COVID-19, la ciència no pot ni ha d’aturar-se. Pulmobiotics està intentant resoldre un problema que lamentablement és molt important avui dia, l’existència de malalties infeccioses que són molt difícils de tractar. L’enfocament de la biologia sintètica de Luis Serrano i Maria Lluch i els seus resultats preclínics en la lluita contra els agents infecciosos resistents a múltiples fàrmacs són extraordinaris i ens han convençut per invertir-hi”.

Albert Ferrer CFA, soci fundador d’Invivo Ventures, diu: “Invivo té com a objectiu recolzar la transferència de tecnologia des dels centres de recerca espanyols i millorar el creixement i el desenvolupament de productes innovadors. La inversió en Pulmobiotics és un clar exemple d’aquesta visió i estem particularment satisfets que permeti la creació d’un nou negoci i la creació de 5 nous llocs de treball en aquest difícil entorn econòmic”.

Anabel Sanz, PhD, responsable de l’Oficina de Transferència de Tecnologia i Desenvolupament de Negoci a CRG, diu: “Pulmobiotics és un bon exemple de l’impacte decisiu de la recerca que fa el CRG en la salut i en la prosperitat econòmica. És a més fruit de l’estratègia d’ICREA i CRG per donar suport a investigadors amb talent. Un equip sòlid de quatre joves científics i emprenedors formats al CRG s’unirà a l’empresa. Nascuda aquí a Barcelona, Pulmobiotics té com a objectiu crear un impacte global. Estem encantats de tenir a Invivo Ventures com a soci en aquest viatge, que impulsarà una tecnologia desenvolupada al CRG a una posició de lideratge en l’àmbit de les bioteràpies i vacunes vives.”

Governança

Inicialment, s’espera que Pulmobiotics ocupi un espai de laboratori al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i que col·labori amb una xarxa de socis i proveïdors espanyols i internacionals per a desenvolupar els seus productes.

La fundadora i ex-investigadora del CRG, Maria Lluch, serà la directora científica, amb el director del CRG, Luis Serrano, com a president de la Junta Científica Assessora. Luis Serrano aporta una gran experiència científica empresarial, havent estat un dels fundadors científics d’En Vivo Pharmaceuticals, Diverdrugs i Cellzome, una companyia de tecnologia proteòmica adquirida al 2012 per GSK per 99 milions de dòlars en efectiu.

Claudio Santos, PhD, serà el director general. Claudio té experiència en la creació i inversió en companyies de les ciències de la vida (Sixth Element Capital, Regne Unit) i en el desenvolupament de negocis, tan en l’àmbit acadèmic (Cancer Research Technology, Regne Unit) com en la indústria (Bioncotech Therapeutics, Espanya). Ha passat els darrers 8 mesos treballant amb els fundadors i el CRG en la captació de fons i la creació de l’empresa.

Lluís Pareras i Albert Ferrer, socis fundadors d’Invivo Ventures, administrada per Invivo Capital Partners, formaran part de la Junta Directiva de Pulmobiotics amb Maria Lluch i Claudio Santos.