L’Institut Josep Carreras genera una spin-off per desenvolupar teràpies contra la leucèmia basades en CAR-T

► Aquesta spin-off, anomenada OneChain Immunotherapeutics (OCI), ha estat fundada per l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ICREA i el Dr. Pablo Menéndez a Barcelona el juny de 2020.

► Invivo Ventures, CDTI-Innvierte (Ministeri de Ciència i innovació) i la Fundació Josep Carreras han tancat una primera ronda de finançament de 3.050.000 €.

► OCI té com a objectiu desenvolupar tractaments basats en immunoteràpies per a hemopaties malignes, a partir dels resultats de les investigacions del grup liderat pel Dr. Pablo Menéndez, professor d’investigació ICREA i investigador de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

► OCI desenvoluparà tres projectes el més avançat dels quals és un CAR-T CD1a (OCI-1) per al tractament de la leucèmia limfoblàstica aguda de precursors T corticals (CoT-ALL), un subtipus de leucèmia majoritàriament pediàtric i de mal pronòstic si els pacients no responen al tractament estàndard.

Barcelona 20 de juliol de 2020,

L’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, centre públic que pertany a la xarxa CERCA de la Generalitat de Catalunya, ha creat l’spin-off Onechain Immunotherapeutics (OCI) que té com a objectiu desenvolupar noves eines terapèutiques en immunooncologia, amb diversos candidats preclínics basats en la tecnologia CAR-T en diferents tumors, com la leucèmia limfoblàstica aguda de precursors T corticals (CoT-ALL), un subtipus de leucèmia molt poc comú, majoritàriament pediàtrica i de mal pronòstic.

Aquesta spin-off està finançada inicialment a través d’una ronda de capital llavor de 3.050.000 € que aporten Invivo Ventures, el Ministeri de Ciència i innovació a través de CDTI-Innvierte i la Fundació Josep Carreras en una clara aposta per apropar als pacients la investigació duta a terme pel grup liderat pel Dr. Pablo Menéndez, professor d’investigació ICREA i director científic del Campus Clínic-UB de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

El Dr. Menéndez, fundador d‘OCI i referent mundial en el camp de la leucèmia infantil, dirigeix ​​el grup de biologia de cèl·lules mare, leucèmia del desenvolupament i immunoteràpia de l’Institut Josep Carreras. Ha publicat més de 180 treballs en les revistes científiques més prestigioses del món i en la seva àmplia trajectòria professional destaca haver aconseguit la beca trianual ED Thomas Postdoctoral Fellowship concedida per la Fundació Josep Carreras el 2006 i tres beques del Consell Europeu de Recerca (ERC), l’organisme de finançament més important per a la ciència a Europa.

El grup liderat pel Dr. Menéndez ha estat el primer del món a desenvolupar i validar un CAR-T específic per CD1a per CoT-ALL. El treball, publicat a la revista Blood, s’ha realitzat de moment amb models animals utilitzant tant línies cel·lulars com blasts primaris derivats de pacients amb CoT-ALL. Els resultats preliminars mostren que aquests CAR-T persisteixen in vivo a llarg termini i retenen l’activitat antileucèmica.

Amb la creació d’aquesta spin-off es fa un pas cap endavant per poder desenvolupar immunoteràpia cel·lular adoptiva com els CAR-T, un tractament que consisteix a extreure les cèl·lules T del pacient (les encarregades de la defensa del nostre organisme), modificar-les al laboratori i tornar-les a infondre al pacient. Aquesta modificació permet que aquestes cèl·lules ataquin els receptors que es troben a la membrana de les cèl·lules tumorals (anomenats antígens “CD”) i les eliminin. Amb aquesta tècnica són les cèl·lules modificades del mateix pacient les que ataquen les cèl·lules canceroses de manera dirigida, sense danyar les altres cèl·lules sanes. El capital aconseguit en aquesta ronda és essencial per poder transformar els resultats de la recerca en productes que arribin als pacients, ja que abans del seu ús clínic es requereix passar proves de seguretat, d’eficàcia i d’escalat del procés de fabricació que tenen un cost i una complexitat tècnica molt elevades.

Segons Menéndez, “OCI és el vehicle per poder dur a la clínica tota la feina que hem anat desenvolupant durant tots aquests anys. És molt complicat acadèmicament poder desenvolupar aquestes estratègies i gestionar tots els mecanismes regulatoris associats al desenvolupament d’un producte. Per això, OCI ens permetrà dur a terme tots els passos necessaris amb l’objectiu que el nostre coneixement pugui arribar al pacient“.

Antoni Garcia Prat, gerent de la Fundació Josep Carreras afirma que “la Fundació acompanyarà la inversió inicial d‘Invivo Ventures i CDTI com a senyal de suport a la recerca transferida i a l’equip fundacional, tenint molt en compte que els projectes es dirigeixen a tumors hematològics minoritaris, pediàtrics o amb poques alternatives terapèutiques i que, en cas de generar benefici econòmic per a la Fundació, aquest es revertirà íntegrament a la lluita contra la leucèmia, sempre en benefici dels pacients“.

El professor Evarist Feliu, president de la Comissió Delegada de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, comenta que “la immunoteràpia constitueix actualment un gran escenari per al tractament del càncer. El seu màxim interès clínic se centra actualment en els inhibidors dels checkpoint del sistema immune i les estratègies de teràpia adoptiva amb cèl·lules T, amb més de 700 assaigs clínics arreu del món per al tractament de les hemopaties malignes i, en menor mesura, dels tumors sòlids “.

Jorge Alemany, CEO de OneChain, afirma: “OneChain és un exemple perfecte de col·laboració pública i privada (PPP) en benefici dels pacients: un representant del tercer sector (FJC) impulsa un projecte gràcies al suport del sector públic (ICREA i CDTI ) i de l’esforç privat (Invivo) “

El Dr. Lluís Pareras i Albert Ferrer, socis fundadors d‘Invivo Ventures, han assenyalat el següent: “Unim forces amb la Fundació Josep Carreras i l’Institut Josep Carreras per a desenvolupar una plataforma CAR-T amb el potencial de portar a la clínica solucions a malalties hematològiques devastadores. Aquesta

plataforma, liderada pel Dr. Pablo Menéndez, inclou els programes CAR-T CD1a, juntament amb dos programes que no podem divulgar en aquest moment però que esperem que puguin millorar de manera molt significativa les vides de molts pacients oncològics”.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA:

La leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T tímica cortical

Més de 350 nens són diagnosticats de leucèmia cada any al nostre país. La leucèmia representa al voltant d’un terç de les neoplàsies en nens.

La leucèmia infantil és un tipus de càncer de la sang agressiu. Les cèl·lules afectades poden ser d’estirp limfoide o mieloide. En nens, el tipus de leucèmia més habitual és d’origen limfoide, de manera que la leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) és la més habitual (aproximadament el 80% dels casos pediàtrics).

Al seu torn, la leucèmia limfoblàstica aguda pot originar-se en els limfòcits B o T. El 80% de les leucèmies limfoblàstiques agudes de nens són de tipus B.

8 de cada 10 nens aconsegueixen superar la malaltia. En el cas de les LLA de tipus T es diagnostiquen menys de 100 casos cada any a Espanya i es “subdivideixen” en 4 tipus principals mitjançant estudis immunofenotípics: Pro-T, Pre-T, tímica cortical i tímica madura.

La LLA-T cortical (COT-ALL) suposa el 40% de les leucèmies agudes de tipus T. Són menys de 30 nens els que reben cada any aquest diagnòstic a casa nostra. Acostumen a ser adolescents d’entre 11 i 17 anys. D’ells un terç no respondrà als tractaments existents i no podrem oferir-los més oportunitats amb l’arsenal terapèutic actual.

Sobre el Dr. Pablo Menéndez

Nascut a Avilés, Astúries, el 1974. Bioquímic per la Universitat de Salamanca (1997) i doctor en Medicina (Hematologia) per la mateixa Universitat el 2002, sota la supervisió de professor Alberto Orfao i el professor Jesús Sant Miquel. Va dur a terme la seva formació postdoctoral en biologia de cèl·lules mare al laboratori MickBhatia al Canadà del 2003 al 2005 i en leucèmia infantil al laboratori de Mel Greaves a Londres entre els anys 2005-2007. El 2007, va ser nomenat director del Banc Andalús de Cèl·lules Mare i va dirigir el seu propi laboratori al Centre d’investigació Biomèdica de Granada fins al juliol de 2011, quan va començar com a investigador principal al Centre Pfizer de la Universitat de Granada  Junta d’Andalusia de Genòmica i Investigació oncològica (GENYO). El juny de 2013 va ser nomenat professor d’Investigació ICREA i director d’investigació de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras-Campus Clínic de Barcelona.

Sobre la Fundació Josep Carreras

La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia va néixer el 1988 amb la intenció de contribuir a trobar una curació definitiva per a aquesta malaltia. Els seus esforços se centren en quatre àrees bàsiques: la gestió del Registre de Donants de Medul·la Òssia a Espanya (REDMO), la investigació científica duta a

terme des de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, l’orientació al pacient a través d’un canal de consultes mèdiques en línia i els pisos d’acollida per a pacients que s’han sotmès a un tractament i han de passar llargues temporades lluny de casa seva.

Sobre l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

L’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, centre públic que pertany a la xarxa CERCA de la Generalitat de Catalunya, neix el 2010 amb l’objectiu de potenciar la investigació biomèdica i la medicina personalitzada en el camp de la leucèmia i altres malalties oncohematològiques. És el primer centre de recerca europeu exclusivament focalitzat en la leucèmia i les hemopaties malignes, i un dels únics que existeixen al món. L’Institut Josep Carreras té tres campus científics independents coordinats entre si: el Campus Clínic-UB, el Campus ICO-Germans Trias i Pujol-UAB i el Campus Sant Pau-UAB.

Sobre ICREA

ICREA, Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, és una fundació finançada pel Govern català. ICREA va néixer en resposta a la necessitat de noves fórmules de contractació que permetessin competir en igualtat de condicions amb altres sistemes d’investigació, orientant-se a la contractació de personal científic i acadèmic més extraordinari i de major talent. ICREA és una institució oberta. Treballa colze a colze amb les universitats catalanes i els centres de recerca per integrar els investigadors ICREA en el sistema de recerca català. ICREA ofereix al personal d’investigació de tot el món places permanents per venir a investigar a Catalunya. Amb els anys, han arribat a ser sinònim d’excel·lència acadèmica a escala mundial. ICREA compta amb investigadors/es de tots els camps de coneixement que duen a terme les seves investigacions en 48 universitats i institucions de recerca a Catalunya.

Sobre CDTI

El Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) és l’òrgan de l’Administració General de l’Estat que dóna suport a la innovació basada en coneixement. Assessora i ofereix ajudes públiques a la innovació mitjançant subvencions o ajudes parcialment reemborsables. El CDTI també internacionalitza els projectes empresarials de R+D i innovació d’empreses i entitats espanyoles i gestiona la participació espanyola en els organismes internacionals de R+D+ I, com Horizonte2020 i Eureka, i en les indústries de la Ciència i l’Espai. Addicionalment, a través de la iniciativa Innvierte Economia Sostenible, dóna suport i facilita la capitalització d’empreses tecnològiques.

Sobre Invivo Ventures

Invivo Ventures FCR inverteix en companyies de ciències de la vida en una etapa primerenca i està administrat per Invivo Capital Partners, una societat gestora fundada pel Dr. Lluís Pareras i Albert Ferrer. Tots dos gerents tenen una àmplia experiència en el sector i també administren la firma de capital risc Healthequity SCR. Invivo Ventures FCR compta amb la participació d’una majoria d’inversors privats i amb el suport de diversos inversors institucionals com el Fons Europeu d’Inversions (EIF), Fond-ICO Global, l’Institut Català de Finances i l’Institut Valencià de Finances.